Poliția e supărată că nu poate să vadă ce-ai în telefon la fel de ușor ca înainte

de: Răzvan Băltărețu
30 01. 2020
Pascal Brändle / Unsplash

În ultimii ani, pe măsură ce Apple a zis că produsele sale sunt sigure, Poliția și alte autorități au fost nemulțumite. Principala cauză: companiile nu oferă acces la telefoane, tablete și computere. Între iPhone și Android, cele două sunt destul de sigure, dar nu impenetrabile.

În Statele Unite ale Americii, după câte un atac armat mai grav, FBI, Poliția, procurorii și chiar președintele se plâng de Apple sau alte companii că nu oferă o cale de acces în telefoane. Totodată, aceleași autorități cumpără de la companii specializate în spargerea sistemelor software sisteme care să le ofere acces. Și se descurcă destul de bine.

Institutul Național de Standarde și Tehnologie (National Institute of Standards and Technology – NIST) susține că, deși sistemele terțe nu-s perfecte, autoritățile obțin destul de multe date din telefoane, fie că sunt pe Android, fie că sunt pe iOS.

Ce înseamnă să „spargi” un telefon – iPhone sau Android?

Apple, Samsung, Gooogle sau Huawei se laudă că pot cripta datele de pe telefon. Astfel, primul pas pentru autorități e să spargă criptarea. Apoi, trebuie să „citească” datele și să le înțeleagă. Bob Osgood, fost agent FBI, susține pentru VICE, că e o muncă incredibilă să spargi criptarea, să înțelegi datele și să obții ceva informații relevante.

Aici e și interesul autorităților. Ar vrea o cale de acces oferită de producător tocmai ca să nu mai investească atât de mult timp și cu rezultate parțial. Vor rezultat 100% în timp scurt.

Rex Kiser, specialist în investigații digitale la departamentul de poliție Fort Worth, a spus că sistemele moderne, într-adevăr, sunt mai dificil de spart.

„Unele dintre sistemele moderne de operare sunt dificil de accesat. Cred că mulți producători doar vor să ne facă viața mai grea cu aceste telefoane și fac asta sub discursul că o fac în interesul utilizatorilor.”

Sisteme ca GrayKey, de exemplu, pot sparge un iPhone X sau mai veche destul de ușor, cu acces la toate datele. Astfel, e o cursă între producătorii de telefoane – de la Google, care dezvoltă Android, până la Samsung sau Huawei, care dezvoltă telefonul, și Apple care le face pe ambele – și autorități. Deocamdată, niciun sistem nu e impenetrabil. Dar cu cât sistemul e mai nou, cu atât e mai dificil de accesat.